top of page

PAINTING IN EXCESS: ВИСТАВКА УКРАЇНСЬКОГО МИСТЕЦТВА ДОБИ ПЕРЕБУДОВИ ВІДКРИЛАСЯ В МАЯМІ

У музеї Coral Gables відкрили виставку «Painting In Excess: Kyiv's Art Revival, 1985 – 1993», експозицію якої сформував живопис київських митців періоду перебудови та розпаду СРСР.

Георгій Сенченко "Сакральний пейзаж Брейгеля", 1988


У грудні 2021 року виставку презентували у музеї Zimmerli Art Museum (Нью-Джерсі, США). Її завершення збіглося у часі з широкомасштабним вторгненням росії до України, тому багато робіт з українських колекцій не вдалося повернути додому. Завдяки гранту від Фонду Джона та Джеймса Л. Найта експозицію перенесли до Маямі та повторно презентували глядачам у музеї Coral Gables. Через нову фазу російсько-української війни експозиція набула «доданої вартості», твори набули нових значень та сенсів, оскільки вони є виразом бурхливого часу, який плекав незалежність України.


«Виставка демонструє стійкість та рішучість України через призму драматичної візуалізації свободи та незалежності», – каже головна кураторка Coral Gables Museum Юні Віллалонга. «З огляду на поточні події, ці роботи — інтимне, емоційне та потужне вікно у серця українців».


Олег Тістол & Микола Маценко "Пілсудський", 1993


Проєкт показує глядачам нові підходи та стилі українських художників-нонконформістів, творчість яких розвивалася у важкий період перебудови, розпаду СРСР та всупереч принципам насаджуваного соцреалізму. Усі 60 експонованих робіт, авторами яких є київські митці, вражають яскравістю та монументальністю, вони осмислюють нову історію, яка раніше перебувала під грифом «секретно», на них впливала нова сувора економічна реальність та екологічні випробування пост-Чорнобильської доби.

Тиберій Сільваші "Гість", 1982


Виставка триватиме до 30 жовтня 2022 року. Усі отримані кошти організатори передадуть для допомоги Україні через фонд Razom for Ukraine.





Фото: пресслужба Coral Gables Museum

bottom of page