top of page

МІСТЕР АРБІТРІУМ В УКРАЇНІ: РОБОТУ ЕМАНУЕЛЕ ДЖІАННЕЛЛІ НА ПІДТРИМКУ УКРАЇНИ ВІДКРИЛИ У ЛЬВОВІ

Сьогодні зранку у Львові відбувалося цікаве дійство: краном на площу перед Оперним театром розвантажили фрагменти кількаметрової скульптури (окремо велетенські ноги та тулуб) і почали монтаж.


У невеликій юрбі, що спостерігала за роботою, найпопулярнішою версією того, що відбувається, були здогадки про грандіозну декорацію для чергової театральної вистави. Але зовсім скоро стало зрозуміло, що велетень залишається підпирати стіни театру, в прямому значенні цього виразу.


скульптура Містер Арбітріум італійського митця Емануеле Джіаннеллі у Львові, фото - [esthète] Газета


Монументальна інсталяція біля Львівського національного театру опери та балету стала для львів'ян та гостей міста абсолютним сюрпризом.


“Я нікому нічого не розповідав про цю подорож Містера Арбітріума. Сьогодні він прибув до Львова. Не казав нічого, бо не хотів наврочити, та й не хотів псувати сюрприз”, написав у своєму інстаграмі автор твору, італійський митець Емануеле Джіаннеллі

Скульптура називається “Містер Арбітріум”. Її висота — п’ять із половиною метрів. У Львові її встановили саме на День Конституції як символ підтримки українського народу, зазначив під час відкриття проєкту мер міста Андрій Садовий.


скульптура Містер Арбітріум італійського митця Емануеле Джіаннеллі у Львові, фото - [esthète] Газета


«Для мене, як для архітектора, цікавий перш за все елемент діалогу між архітектурою і скульптурою. Для мене вся квінтесенція цієї скульптури знаходиться між долонями Арбітріума і монументальною стіною Львівської опери", — каже головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.


В описі до проєкту йдеться, що могутня енергійна фігура одночасно штовхає й підтримує, в цьому й полягає символізм твору. Містер Арбітріум уособлює волю людини, яка прагне визначити себе перед обличчям подій, в цьому він схожий до українського народу в драматичний час війни, який здатний вистояти, не зупиняючись у найтяжчу хвилину, і відкинути ворога своєю залізною волею.




скульптура Містер Арбітріум італійського митця Емануеле Джіаннеллі у Львові, фото - [esthète] Газета



Інсталяція скульптури — це подарунок місту. Кураторкою проєкту стала мисткиня Розі Фонтана. Артоб’єкт пробуде у Львові до 15 жовтня. Він вже був у Мілані, Флоренції та інших італійських містах, а після Львова Містер Арбітріум поїде до Брюсселя.






Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал та фото: Ія Степанюк


bottom of page