top of page

УКРАЇНА ЗДОБУЛА ДВІ ПЕРЕМОГИ НА EUROPEAN HERITAGE AWARDS

Сьогодні, 30 червня, Європейська комісія та Європа Ностра оголосили переможців премії European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022 року. Україна здобула дві перемоги, повідомили у пресслужбі Міністерства культури та інформаційної політики. Загалом нагородили 30 видатних досягнень у галузі культурної спадщини з 18 європейських країн у п’яти категоріях.



У категорії «Залучення громадян та підвищення обізнаності» перемогло свято вишиванки. Спершу його відзначали лише серед студентів, однак воно перетворилося на щорічне, яке тепер святкують на міжнародному рівні.


У категорії «Охорона культурної спадщини та її адаптивне повторне використання» відзначали Андріївську церкву в Києві.


Як пояснюють у пресслужбі Президента України, реставрація храму тривала 11 років. Майстри відновили оригінальний колір стін, укріпили схил, фундаменти церкви та стилобат (верхню частину східчастого цоколю). Також провели реконструкцію іконостаса, фахівці повернули автентичне розташування ікон.


Додамо, премію Європейського Союзу в галузі культурної спадщини (European Heritage Awards / Europa Nostra Awards) започаткувала Європейська Комісія у 2002 році. Вона демонструє найкращі досягнення Європи в галузі охорони спадщини та заходи для підвищення обізнаності про культурну спадщину.






bottom of page