top of page

СОЛДАТИКИ: ВТОРГНЕННЯ. ВИСТАВКА ОЛЕГА КАЛАШНІКА У МУЗЕЇ ХАНЕНКІВ

Із запровадженням воєнного стану, в Музеї Ханенків відбулись кардинальні зміни: експонати сховали, зали спорожніли. Це дало поштовх до переосмислення потенціалу виставкових просторів музею. Так і з'явилася ідея представлення проєктів українських митців, першим з яких став харків'янин Олег Калашнік.



Виставка «Солдатики: вторгнення» відкриється для відвідувачів 11 серпня. "У роботах автора знову повторюється той самий образ іграшкового солдатика, такого собі супергероя радянського дитинства, покликаного виховувати дітей захисниками. ", - йдеться в описі проєкту. До початку повномасштабної війни у вітринах азійської експозиції були представлені ритуальні предмети та елементи зброї. Мілітаризм та героїзм – теми, що нерідко фігурують у мистецтві Азії. Солдатики Калашніка, розташовані на місцях цих речей, вступають у невидимий діалог зі слідами перебування музейних експонатів.


Уперше цю серію робіт Калашніка під назвою «Enfant terrible» було представлено в ЄрміловЦентрі, у Харкові. Відкриття виставки відбулось 22 лютого, а через день розпочалося повномасштабне вторгнення росії в Україну. Центр з мистецького майданчика перетворився на укриття, а іграшкові солдатики Калашніка з артоб'єкт – на обереги. Проєкт набув додаткових значень: виставка стала водночас проєктом-передчуттям та візуалізацією страшного сьогодення.



Частиною проєкту стала інтелектуальна бесіда Сергія Жадана та Євгенія Стасіневича. Тексти їхнього діалогу розміщені у вітринах усіх чотирьох залів. У них автори розмірковують про роботи Олега Калашніка та навколишню дійсність та про зв'язок минулого й сучасності.


Експозицію можна буде оглянути до 25 вересня. Музей працює із середи до неділі (10:30 – 17:30), але у графіку роботи можливі зміни.



Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Фото: Музей Ханенків










bottom of page