top of page

ОЛЕКСА НОВАКІВСЬКИЙ ОЧИМА ДІТЕЙ: НОВА ВИСТАВКА У ХУДОЖНЬО-МЕМОРІАЛЬНОМУ МУЗЕЇ МИТЦЯ

Виставку присвятили 150-річчю від дня народження живописця та педагога Олекси Новаківського. Учасниками проєкту стали вихованці Львівської дитячої художньої школи імені Олекси Новаківського. Діти мали повну свободу інтерпретувати творчість маестро українського експресіонізму на свій лад.


Над проєктом «Творчість Олекси Новаківського очима дітей» працювало близько 130 учнів художньої школи імені Олекси Новаківського. Навчальний заклад заснували 1946 року як мистецьку студію для дітей. У 1989 році школі присвоєно ім’я українського живописця та педагога Олекси Новаківського. Свого часу тут працювали Роман Турин, Карло Звіринський, Роман Петрук, Володимир Риботицький та інші. Вік учасників проєкту – від 7 до 14 років. На виставку відібрали 71 композицію з творчого доробку юних митців і мисткинь.

«Портрет Галини Голубовської» (1930), «Азалія» (1913), «Пробудження на тлі образів» (поч. 1910-х) та інші відомі роботи Олекси Новаківського постали абсолютно по-новому – крізь призму бачення дітей.


«Ми дали дітям волю, щоб їм було цікаво малювати. До 140-річчя Олекси Новаківського частіше малювали “Автопортрети”. Цьогоріч їх чомусь не обирали, натомість вподобали багато характерних пейзажів, наприклад зі собором Святого Юра. Ми навіть зробили блок графічних і живописних робіт з зображенням цього храму. Хоча є також багато цікавих портретів», – розповідає співкуратор виставки директор Львівської дитячої художньої школи імені Олекси Новаківського Роман Зьомко.

Діти малювали здебільшого у графічних техніках: туш, перо, розмивка, графіт, комбінації, а також використовували гуаш. Організатори виставки вирішили також відхилити лаштунки кухні – показати невеликі підготовчі роботи до більших творів.



«Це – напівсамостійні дитячі роботи, створені під онлайн-керівництвом викладачів. Виставка цікава тим, що є самобутньою – це справді дитяче бачення творчості Олекси Новаківського, її інтерпретація», – додає Роман Зьомко.

Організатори зазначили, що іншу частину творів експонують в художній школі, де теж триває виставка, присвячена Олексі Новаківському. Художньо-меморіальний музей Олекси Новаківського є відділом Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького і розташований у Львові на вул. Листопадового Чину, 11.





Матеріал та фото: Національний музей у Львові ім. А. Шептицького

bottom of page