top of page

UNFOLDING LANDSCAPES: ВЕЛИКА ВИСТАВКА УКРАЇНСЬКОГО СУЧАСНОГО МИСТЕЦТВА У ДАНІЇ

29 січня у мистецькому центрі Silkeborg Bad (Данія) відкрилася виставка UNFOLDING LANDSCAPES: LANDSCAPE AND POETICS IN CONTEMPORARY UKRAINIAN ART. На ній представлено роботи 42 митців з України.


Об’єднаний темами пейзажу та поетики у сучасному українському мистецтві, проєкт запрошує глядачів у подорож Україною – країною, якою вона є зараз, і такою, якою б вона могла бути на думку молодих та вже знаних українських художників. Експозицію сформували роботи українських митців кількох поколінь. Їхні твори – це авторські експерименти з пейзажем, демонстрація того, як по-різному можна сприймати і трактувати цей жанр і які знання можна почерпнути, вивчаючи когнітивну географію середовища глибше.

«Крізь призму робіт, представлених на цій виставці, ми дізнаємося більше про український пейзаж, про те, як його сприймають, які знання та інсайти ми можемо отримати, розкриваючи це явище ширше. Проєкт висвітлює унікальну парадигму сприйняття; сприйняття природи, сприйняття простору та його меж, сприйняття символічного значення публічних та приватних просторів. Але, крім усього, цей проєкт – це нативне розуміння можливості потенційних змін і розвитку, трансформації і реформування, відродження і процвітання», – розповідає кураторка проєкту Фей Даулінґ.


Виставка продовжує культурні зв’язки між Україною і Данією, що постали з першими виставками сучасного українського мистецтва в Данії, організованими ще наприкінці 1980-х центром сучасного мистецтва «Совіарт». Автором ідеї втілення проєкту в Silkeborg Bad став активний учасник тих подій українсько-данський митець Сергій Святченко.


«Данська аудиторія отримає змогу ознайомитися з новими для себе культурними явищами, адже остання масштабна презентація українського мистецтва відбулася там тридцять років тому. За цей час сталася безліч змін — в Україні, Данії, світі, у мистецтві і у філософських поглядах на відносини людини і природи" - консультантка та координаторка проєкту Наталія Маценко.

"Ця виставка —про тяглість і про трансформації водночас. Тут можна побачити і «класичний» пейзаж ​​— ледь не поетичну пастораль, і абстракцію, де краєвид розпадається на складові, ніби на атоми, та експерименти з «традиційними» і новими медіа. Є тут і шрами війни та анексованого Криму, що лишають свої сліди-кратери на вигинах ландшафту. Проєкт покликаний відійти від колоніальної екзотизації та показати сучасне мистецтво України як органічну частину глобальних процесів, а саму країну — як місце, де, як і будь-де у світі, люди прагнуть осмислити свої стосунки з оточенням» – коментує консультантка та координаторка проєкту Наталія Маценко.



Проєкт UNFOLDING LANDSCAPES представляє українських митців, які працюють з різними медіа – живопис, графіка, скульптура, інсталяція, відеоарт та нові медіа. В експозиції виділено три головних теми: «Від станції до станції – мандрівки культурою України», «Топологія – абстракції та спостереження за змінами ландшафту» та «Зникаючі пейзажі – дослідження стародавніх та сучасних ландшафтів України».



Митці, чиї роботи представлені на виставці UNFOLDING LANDSCAPES: Анна Бекерська, Назар Білик, Катя Бучацька, Грирогій Гавриленко, Ксенія Гнилицька, Олександр Гнилицький, Олег Голосій, Юрій Єфанов, Олександр Животков, Віктор Зарецький, Анна Звягінцева, Леся Заяць, Люся Іванова, Нікіта Кадан, Жанна Кадирова, Павло Керестей, Віталій Кохан, Олексій Кондаков, Дана Косміна, Тарас Ковач, Микола Кривенко, Анатолій Криволап, Катя Лібкінд, Павло Маков, Саша Маслов, Микола Маценко, Євген Нікіфоров,Юлія Полященко (Julie Poly), Георгій Потопальський (Ujif notfound), Юрій Пікуль, Влада Ралко, Василь Рябченко, Степан Рябченко, Ruїns Collective, Андрій Сагайдаковський, Олексій Сай, Юрій Соломко, Марина Скугарєва, Тіберій Сільваші, Сергій Святченко, Єлена Субач і В’ячеслав Поляков, Олег Тістол.


У Silkeborg Bad розповіли, що у березні планують провести артіст-ток з мисткинею Жанною Кадировою (вона представляла Україну на Венеційській бієнале 2019 року). Точні дати події повідомлять згодом.


Партнерами проєкту виступили European Region of Culture та Danish Art Foundation, а також Tymofeev Foundation і ABRAMOVYCH.ART.


Проєкт триватиме до 01 травня 2022 року.


Матеріал: Ія Степанюк

Фото: Silkeborg Bad

bottom of page