top of page

LOUVRE & SOTHEBY’S ПЕРЕВІРЯТЬ ПРОВЕНАНС РОБІТ НАБУТИХ У ПЕРІОД ДРУГОЇ СВІТОВОЇ

Аукціонний дім допоможе паризькому музею дослідити історію походження творів мистецтва, набутих у період з 1933 по 1945 рр.. У музеї припускають, що результати цього дослідження «можуть призвести до нової хвилі реституцій».


Паризький Лувр розпочав ретельні перевірки провенансу предметів зі своєї збірки кілька років тому. В офіційній заяві музею йдеться, що крім технічного дослідження походження експонатів, програма, яка розрахована на три роки, передбачає проведення низки семінарів, обговорень, оцифрування експонатів і публікації наукових матеріалів у профільних виданнях. Результати ж такої діяльності допоможуть законним власникам чи їхнім спадкоємцям поновити порушені майнові права.

Речниця Лувру зазначає: «Наші партнери, аукціонний дім Sotheby’s, запропонували співпрацю у цій сфері. Вони - єдиний міжнародний аукціон, який має окремий підрозділ, що здійснює грунтовне дослідження провенансу і, в разі потреби, реституцію». Такий підрозділ у Sotheby’s з’явився 1997 року.


27 січня у Луврі відбудеться щорічний The International Day of Film on Art (Міжнародний день кіно про мистецтво) в межах якого покажуть документальну стрічку The Art Market During the Occupation (Артринок в часи окупації). Її створили 2021 року на основі результатів дослідницької роботи історикині Еммануель Полак. Вона з 2020 року вивчає історію походження предметів колекції Лувру, що надійшли до збірки у період з 1933 по 1945 рр..

02 лютого в межах спільної програми Лувру і Сотбі відбудеться науковий семінар, предметом якого стане «правове підгрунтя зміни власників окремих творів мистецтва з колекції Лувру в реаліях німецької окупації та режиму Віші».


Минулого року Лувр запустив онлайн провенанс-каталог, де зібрано 485,000 записів про походження предметів зі збірки. У ньому, зокрема, міститься інформація про близько 1,700 творів мистецтва, які виявили на території Німеччини після закінчення Другої Світової Війни, але з тих чи інших причин вони так і не повернулися до законних власників. У каталозі вони опубліковані під грифом «Musées Nationaux Récupération» (MNR). Ці твори не є власністю Франції, але наразі ними опікується паризький Лувр. Речниця музею зазначила, що їхня спільна з Сотбі програма не стосуватиметься т. з. MNR творів, а буде досліджувати предмети збірки, які раніше ще не потрапляли у поле зору дослідників провенасу».


Матеріал: Ія Степанюк Фото: Shashank Verma via Unsplash

bottom of page