top of page

ART РОМАНИ НА ЛІТО

Ми зробили підбірку книг на сторінках яких захопливі сюжети переплітаються з мистецтвом. Про деякі з цих видань Ви вже могли чути раніше, деякі – могли навіть встигнути додати до свого «обов’язково прочитати»-списку, тож ми про них нагадаємо, а решта, сподіваємося, виявляться для вас приємним сюрпризом.

HEADLONG. MICHAEL FRAYN («Одержимий» Майкл Фрейн)

Письменник Майкл Фрейн, більш відомий своїми театральними п’єсами, став популярним романістом після виходу у світ його книг «Шпигуни» та «Ближче до завершення ранку». Його дев’ятий роман, «Одержимий», вийшов друком 1999 року і розповідає історію молодого науковця, який щосили прагне довести, що знайдене ним полотно – це давно втрачена шоста частина Брейгелівської серії «Місяці». Для цього головному героєві доводиться йти на чимало ризикових кроків, перший з яких, – викрасти картину у її законних власників. Сюжет цієї історії розгортається у типовому для Фрейна-драматурга стилі: трохи фарсу, трохи комедії та трагедії, але все це на тлі добре дослідженого історичного наративу.



THE IMPROBABILITY OF LOVE. HANNAH ROTHSCHILD («Низька ймовірність кохання» Ханна Ротшильд)


Ханна Ротшильд – в минулому голова лондонської Національної галереї мистецтв та автор документальних фільмів про Пікассо, Френка Оербаха і Волтера Сікерта, нащадок всесвітньовідомої родини банкірів Ротшильдів. Сюжет роману закручений навколо (вигаданої) зниклої картини Жан-Антуана Ватто і найнесподіваніших персонажів: олігархів, реперів, хедж-фондових магнатів і шеф-кухаря Енні, яка придбала цю картину у секонд-хенд крамниці. «Не знаю, чому так мало авторів обирають арт світ для бекґраунду своїх книг, – сказала міс Ротшильд в інтерв’ю The New York Times. – Це ж прекрасний світ, у якому є все: шалені гроші, скарби, лиходії та супергерої-рятівники, історія, таємниці, все що завгодно...».

THE BURNT ORANGE HERESY. CHARLES WILLEFORD («Спалена помаранчева єресь» Чарльз Віллфорд)


Перед тим як стати фултайм письменником, Віллфорд воював у Другій світовій війні, потім був професійним боксером, актором, тренером їзди верхи, а також вивчав мистецтво на півдні Франції та у Перу. Роман «Спалена помаранчева єресь» (1971) багато критиків називають найсильнішою літературною роботою Віллфорда. На початку 2020 на екрани вийшла кіноадаптація книги з Міком Джаггером в головній ролі. Сюжет розповідає про колекціонера (персонаж Міка Джаггера), який наймає арткритика-фрілансера, щоб той викрав шедевр загадкового французького авангардиста. У фільмі, як і у книзі, ведеться багато сардонічних дискусій про мистецтво, митців, арттечії, меценатство та арткритику.

WHAT’S BRED IN THE BONE. ROBERTSON DAVIES («Що закладено у кістках» Робертсон Девіс) Друга частина так званої «Корнішської трилогії», до якої також входять романи «Бунтівні ангели» (1981) та «Ліра Орфея» (1988). Книга розповідає про сповнене пригод життя Френціса Корніша, від народження й аж до глибокої старості. Корніш – всесвітньо відомий поціновувач творів мистецтва та колекціонер, у студентські роки, перед початком Другої світової війни, він навчається реставрувати живопис у Німеччині, тоді й зав’язується головний сюжет роману. Його вербує британська розвідка, і головний герой опиняється ключовою фігурою заплутаної секретної операції, що має на меті повернення вкрадених нацистами шедеврів європейського живопису.


GIRL WITH A PEARL EARRING. TRACEY CHEVALIER («Дівчина з перловою сережкою» Трейсі Шевальє) Навіть ті, котрі не знаються на мистецтві, відразу упізнають «Дівчину з перловою сережкою», роботу голландського майстра живопису Яна Вермеєра. Авторка обрала дівчину з портрета героїнею свого роману. Події розвиваються у Делфті 17 століття. Ґріт – шістнадцятирічна служниця у домі Вермеєра, яка захоплюється творчістю художника. Митець помічає, що Ґріт також має мистецький хист, але розвивати його, звичайно ж, не має можливості. Він береться допомогти їй у цьому. Книга вийшла друком 1999 року, з того часу було продано понад 5 мільйонів примірників, вона перекладена 39 мовами. Українською книгу видало «Видавництво старого лева». 2003 року за мотивами роману вийшов однойменний фільм.



Фото: Laura Landers via Unsplash

bottom of page