top of page

«МАРІУПОЛЬ МОНУМЕНТАЛЬНИЙ»: ДО ДРУКУ ГОТУЄТЬСЯ ФОТОПУТІВНИК ПРО МОНУМЕНТАЛЬНЕ МИСТЕЦТВО МАРІУПОЛЯ

У Львові вийде друком фотопутівник, присвячений монументальному мистецтву Маріуполя. Журналіст Іван Станіславський почав роботу над цим проєктом 2020 року, а весною 2022 року планував видати книгу у Маріуполі, та обставини склалися таким чином, що наклад вийде друком восени у Львові.


вітраж у фойє маріупольської Філармонії, автор — Анатолій Манохін (кін. 1980-х рр.). Фото — Іван Станіславський


Фотографувати монументальне мистецтво Іван Станіславський почав ще 2011 року. «Фотопутівник «Маріуполь Монументальний» для мене, без перебільшень, — монументальна робота, — каже Іван Станіславський. — Ця робота, напевно, закриє тему збереження даних про спадок маріупольських митців-монументалістів, принаймні для мене. Тут дійсно зібрано все, про що мені вдалося дізнатися». Автор зазначає, що для нього є вкрай важливим, аби книга, кропітка робота над якою тривала понад 2 роки, таки побачила світ, а не залишилася десь у шухлядах письмового столу.


Ця робота, напевно, закриє тему збереження даних про спадок маріупольських митців-монументалістів, принаймні для мене. Тут дійсно зібрано все, про що мені вдалося дізнатися

Вкінці серпня Іван Станіславський поділився світлинами сигнального примірника і розповів детальніше яким і про що буде видання. На сторінках «Маріуполя Монументального» розміщено 197 світлин, на яких зафіксовано 144 твори монументального мистецтва у понад десятку технік. Сюди увійшли — мозаїки, вітражі, рельєфи, панно з дерева та шамоту, фрески, карбування, маркетрі, сграфіто. «Вирішив не чіпати тільки скульптуру, бо то — окрема велика тема. Я зібрав все, про що мені відомо, або доводилося чути, що збереглося або його існування доведено раніше, монументальне та декоративно-ужиткове, професійне та іноді не дуже», - зазначає автор.


кілька розворотів сигнального примірника "Маріуполь монументальний"


Читачі книги матимуть змогу дізнатися про твори монументального мистецтва Маріуполя, які були втрачені ще до повномасштабного вторгнення, та про стан окремих робіт вже після 24 лютого 2022 року. Наразі неможливо сповна оцінити збитки завдані монументальній спадщині Маріуполя російськими окупантами. Автор сподівається, що фотопутівник «Маріуполь монументальний» стане корисним джерелом інформації для фахівців та науковців, які у майбутньому будуть займатися вивченням та, можливо, навіть відновленням української монументалістики.


Видання книги — не комерційний проєкт та здійснюється Іваном на волонтерських засадах, без жодного додаткового фінансування. Замовити путівник можна безпосередньо на Facebook сторінці автора.




Матеріал: Ія Степанюк Фото надані Іваном Станіславським

bottom of page